Kako se piše pravilno na hrvatski?

Muzika ili glazba?

Kako je pravilno pisati: muzika ili glazba?

Ovdje je riječ o tome koju je od dviju imenica ženskog roda – glazba ili muzika – pravilno koristiti u hrvatskom standardnom jeziku.

Shodno ovome, povlači se i pitanje kod pridjeva – je li pravilno glazbeni ili muzički? Dvojbe ove vrste nisu rijetke, a svakodnevno se mogu čuti obje verzije imenice i pridjeva. Ponekad točan odgovor dobijemo nakon što saznamo od koje je riječi nastala dvojbena riječ, odnosno iz kojeg jezika dolazi.

Mnogi se često pitaju smijemo li pored oblika glazba, koristiti i oblik muzika. Imenica muzika dolazi od latinske riječi musica, grčke mousikḗ. Imenica glazba dolazi od hrvatske riječi glas.

Premda je imenica muzika uvriježena u razgovornom stilu, u standardnom jeziku preporuča se koristiti oblik glazba. Naravno, u frazama poput ‘koliko para toliko muzike’ nećemo mijenjati imenicu muzika u glazba.

Primjeri:

  • Slušao je glazbu u svojoj radnoj sobi i naredio slugama da ne puštaju nikoga unutra.
  • Voljela je klasičnu glazbu, ali je rado plesala i na neke suvremene hitove.
  • Zbog svojeg ukusa u glazbi često su je otpisivali i stigmatizirali.
  • Voljela je biti sama u sobi i slušati glazbu.
  • Marta je voljela glazbu od najranijeg djetinjstva.
  • Zbog glazbe bio sam spreman na sve, čak i odustati od školovanja.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica ženskog roda glazba, glazbi, glazbe, glazbu, glazbom… Pravilno se piše i pridjev glazbeni, glazbena, glazbeno.