Kako se piše pravilno na hrvatski?

Običan ili obićan?

Kako je pravilno pisati: običan ili obićan?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Dakle, dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o pridjevu kojim se označava nešto što nema nekog obilježja. Naglašen je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati običan, obična, obične…

Primjeri:

  • Tako običan dan pretvorio se u nezaboravnu pustolovinu.
  • Običnim danima sjedio je u parku i hranio golubove.
  • Rekao je za nju da je obična djevojka, što je nju veoma uvrijedilo.
  • Obično odu zajedno na večeru nakon koje prošeću gradskim središtem u potrazi za ljepotom.
  • On je obični čovjek koji zarađuje za koru kruha teškim radom i odricanjem.
  • Obično jedemo ribu ili meso s nekim prilogom.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše pridjev i prilog običan, obična, obično, obični, običnoj, običnima, običnog, običnih… Pravilno se piše i pridjev neobičan, neobično, neobična.