Kako se piše pravilno na hrvatski?

Očistiti ili oćistiti?

Kako je pravilno pisati: očistiti ili oćistiti?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Dakle, dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o glagolu koji znači nešto učiniti čistim ili žargonski pokrasti nekoga. Naglašen je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati očistiti, očistim, očistiš, očistimo, očistite…

Primjeri:

  • Očistio sam svoju sobu, a sad čistim dnevni boravak.
  • Možeš li očistiti zemlju s cipela prije nego uđeš u kuću?
  • Očistila sam sve police od nepotrebnih papira i dokumenata.
  • Morate očistiti sav taj nered koji ste napravili jutros.
  • Očistili smo cijelu kuću prije nego je mama došla kući.
  • Tata je sve očistio kako mama ne bi vidjela nered u kuhinji.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše svršeni glagol očistiti, očistio, očistila, očišćeno, očišćena, očistim, očistite… Pravilno se piše i nesvršeni glagol čistiti, glagolska imenica čišćenje, imenica čistač i čistačica.