Kako se piše pravilno na hrvatski?

Pizzerija ili picerija?

Kako je pravilno pisati: pizzerija ili picerija, piceria ili pizzeria?

Ovdje je riječ o dvojbi kako se pravilno piše imenica ženskog roda koja označava ugostiteljski objekt koji je najpoznatiji po pripremi pizze, a može uključivati i druga jela.

Ako pogledamo nazive po gradu ili napise po internetu, vidjet ćemo raznolikost imena. Ponegdje je pizzerija, pizzeria, picerija ili piceria. Postavlja se pitanje što je od tog točno i kako se ta imenica pravilno piše u hrvatskom standardnom jeziku.

Ova imenica, dakle, označava ugostiteljski objekt koji se bavi prodajom poznatog jela koje se sastoji od tijesta, umaka od rajčice, sira i drugih namirnica. Riječ se tvori od imenice pizza koja dolazi iz talijanskog jezika i nije u cijelosti prilagođena sustavu hrvatskog jezika. Pravilno je pisati pizzeria, pizzerije, pizzeriju, pizzeriji…

Primjeri:

  • Slavili smo Martin rođendan u pizzeriji koja ima veliku igraonicu u stražnjem dijelu.
  • Pizzeria je nudila, osim pizze, veoma ukusne tople sendviče.
  • Ja sam htjela ići u pizzeriju, a moj je muž stalno spominjao neke odreske koje je probao u restoranu u centru grada.
  • Mislim da se ta pizzeria zatvorila samo nekoliko dana nakon otvaranja, ne znam zbog čega.
  • Odlučili smo proslaviti moj rođendan u pizzeriji uz more.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica ženskog roda pizzeria, pizzerije, pizzeriji, pizzerijom, pizzerijama. Imenica označava ugostiteljski objekt u kojem se priprema i poslužuje pizza, jelo podrijetlom iz Italije. Imenica dolazi od talijanske riječi pizza. Valja biti oprezan u deklinaciji jer imenica u nominativu jednine nema suglasnik j (pizzeria), a u ostalim padežima ga dobiva (pizzerije, pizzeriji, pizzerijama…).