Kako se piše pravilno na hrvatski?

Plaćanje pouzećem ili plačanje pouzečem?

Kako je pravilno pisati: plaćanje pouzećem ili plačanje pouzečem?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Dakle, dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o sintagmi koja označava poseban način isporuke pošiljki koja se novčano plaća prilikom uručenja. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati plaćanje pouzećem.

Primjeri:

  • Prilikom odabira plaćanja, odabrala sam plaćanje pouzećem.
  • Plaćanje pouzećem jedna je od metoda plaćanja koja bi uskoro mogla otići u povijest, smatrao je milijarder.
  • Najviše je voljela plaćati pouzećem jer je tako izbjegavala unošenje podataka o kartici i o sebi.
  • Voljela je plaćati gotovinom u trgovinama i plaćati pouzećem kad bi nešto naručivala s interneta.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše sintagma plaćanje pouzećem. Dakle, pravilno se piše glagolska imenica plaćanje te imenica pouzeće. Sintagma označava vrstu plaćanja pri internetskom naručivanju gdje se novac uručuje prilikom preuzimanja pošiljke.