Kako se piše pravilno na hrvatski?

Računovodkinja ili računovotkinja?

Kako je pravilno pisati: računovodkinja ili računovotkinja?

Ovdje je riječ o tome provodi li se ili ne provodi glasovna promjena jednačenja suglasnika po zvučnosti. Jednačenje suglasnika po zvučnosti glasovna je promjena u kojoj se jedan pored drugog nađu dva suglasnika različita po zvučnosti, te se prvi suglasnik zamjenjuje svojim (zvučnim ili bezvučnim) parnjakom. Postoje i slučajevi koji su iznimke u kojima se ne provodi jednačenje suglasnika po zvučnosti, primjerice u nekim stranim riječima (Habsburgovci) i dr.

Ovdje je riječ o imenici ženskog roda koja označava službenicu u računovodstvu. U tvorbi ove imenice zvučni glas d nađe se ispred bezvučnog k. Zvučni glas d se obezvučuje i prelazi u svoj bezvučni parnjak t. Pravilno je pisati računovotkinja, računovotkinje, računovotkinji, računovotkinjo, računovotkinjom…

Primjeri:

  • Počela je raditi kao računovotkinja u jednoj novoj tvrtki.
  • Upoznao je jednu računovotkinju i pozvao je na kavu.
  • Te je poslove obavljala samo računovotkinja jer su svi vezani za financije.
  • Ja sam u toj tvrtki radila kao računovotkinja, ali sam bila nezadovoljna plaćom.
  • Računovotkinja me zamolila da joj donesem kopiju osobne iskaznice.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica ženskog roda računovotkinja, računovotkinje, računovotkinji, računovotkinjom, računovotkinjama… U tvorbi imenice provodi se glasovna promjena jednačenje suglasnika po zvučnosti.