Kako se piše pravilno na hrvatski?

Autocesta ili auto cesta?

Kako je pravilno pisati: autocesta ili auto-cesta?

Kad je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja u hrvatskom jeziku, govornici nerijetko nailaze na probleme i rade greške u pisanju. Ponajprije je riječ o tome da se mnoge riječi izgovaraju sastavljeno, spojeno, a pravilno ih je odvojeno pisati. S druge strane, kod nekih riječi pravilno je sastavljeno pisanje, ali ih govornici pišu rastavljeno odnosno odvojeno. Najčešći je uzrok tome što su riječi često sastavljene od više sastavnica, pa se govornicima vjerojatno čini pravilno pisati ih odvojeno.

Kod glagola se najčešće griješi u pisanju niječnice ne sastavljeno s glagolom koji slijedi. Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i tako dalje. Međutim, kad je riječ o imenicama s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno: nerad, nemoć, nebriga, nekultura i dr.

Složenica autocesta nastala je od auto (koji se odnosi na što povezano s automobilom) + cesta (uređena prometna površina namijenjena za vozila). Autocesta je cesta namijenjena za brz automobilski promet s dvjema ili više jednosmjernih traka. Sinonim za autocestu je autoput. Poput ostalih složenica s prefiksoidom auto piše se spojeno: autocisterna, autosalon, automehaničar, autoalarm, autoosiguranje i dr. Pravilno je pisati autocesta.

Primjeri:

  • Vozila su zaglavila na autocesti u snježnoj mećavi jer nisu slušali upozorenja prognostičara.
  • Autocesta je mjesto za one koji vole voziti nešto brže.
  • Čak se i na autocesti formirala kolona.
  • Turisti najradije biraju autocestu za dolazak u Hrvatsku.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše spojeno odnosno sastavljeno imenica autocesta, autoceste, autocesti, autocestom, autocestama…