Kako se piše pravilno na hrvatski?

Čovjek ili ćovjek?

Kako je pravilno pisati: čovjek ili ćovjek?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Imenica čovjek dolazi iz praslavenskog čьlověkъ te se zato sličan oblik pojavljuje u svim slavenskim jezicima. U hrvatskim narječjima također se riječ odrazila različito (čovik, čovek, čovjek). U standardnom jeziku ispravno je jedino čovjek, i sve izvedenice: čovječanstvo, čovječan, čovječji i dr. Također je čest izraz u sintagmama: mali čovjek, božji čovjek, čudo od čovjeka, čovjek i po.

Primjeri:

  • To je bio zaista velik čovjek i drago mi je da sam ga poznavala.
  • Poznaješ li ovog čovjeka koji stoji ispred naše kuće.
  • Ja sam samo obični čovjek i ne mogu se boriti s vjetrenjačama.
  • Ako se udaš za pogrešnog čovjeka, teško ćeš ići dalje kroz život.
  • Bitno je biti dobar čovjek, ostalo se sve lako nadoknadi.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica muškog roda čovjek, čovjeka, čovjeku, čovjekom, čovječe. Množina imenice je nepravilna: ljudi, ljudima.