Kako se piše pravilno na hrvatski?

Kadli ili kad li?

Kako je pravilno pisati: kadli ili kad li?

Kad je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja u hrvatskom jeziku, govornici nerijetko nailaze na probleme i rade greške u pisanju. Ponajprije je riječ o tome da se mnoge riječi izgovaraju sastavljeno, spojeno, a pravilno ih je odvojeno pisati. S druge strane, kod nekih riječi pravilno je sastavljeno pisanje, ali ih govornici pišu rastavljeno odnosno odvojeno. Najčešći je uzrok tome što su riječi često sastavljene od više sastavnica, pa se govornicima vjerojatno čini pravilno pisati ih odvojeno.

Kod glagola se najčešće griješi u pisanju niječnice ne sastavljeno s glagolom koji slijedi. Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i tako dalje. Međutim, kad je riječ o imenicama s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno: nerad, nemoć, nebriga, nekultura i dr.

Ovdje je riječ o vezniku koji se koristi za izricanje nečeg neočekivanog. Nastala je povezivanjem priloga kad i čestice li. Pravilno ga je pisati sastavljeno: kadli. Pravilna je uporaba: Izgledali su dobro, kadli odjednom dođoše bolji suparnici. Navest ćemo još neke primjere pravilnog korištenja veznika kadli.

Primjeri:

  • Svi smo se veselili, kadli odjednom uniđe baka s groznim vijestima.
  • Ležao sam na kauču miran i spokojan, kadli odjednom ugledah neku utvaru na prozoru.
  • Sve je bilo dobro, kadli odjednom u kuću uđe punica.
  • Nisam znao gdje ići večeras, kadli odjednom uđe Marko i ponudi mi da idem s njim u kafić.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše spojeno odnosno sastavljeno veznik kadli. Veznikom označavamo da se dogodilo nešto neočekivano ili malo vjerojatno.