Kako se piše pravilno na hrvatski?

Odjednom ili od jednom?

Kako je pravilno pisati: odjednom ili od jednom?

Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja.

Kad je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja u hrvatskom jeziku, govornici nerijetko nailaze na probleme i rade greške u pisanju. Ponajprije je riječ o tome da se mnoge riječi izgovaraju sastavljeno, spojeno, a pravilno ih je odvojeno pisati. S druge strane, kod nekih riječi pravilno je sastavljeno pisanje, ali ih govornici pišu rastavljeno odnosno odvojeno. Najčešći je uzrok tome što su riječi često sastavljene od više sastavnica, pa se govornicima vjerojatno čini pravilno pisati ih odvojeno.

Kod glagola se najčešće griješi u pisanju niječnice ne sastavljeno s glagolom koji slijedi. Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i tako dalje. Međutim, kad je riječ o imenicama s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno: nerad, nemoć, nebriga, nekultura i dr.

Ovdje je riječ o prilogu koji je nastao od prijedloga od i broja jedan, jednom. Označava da se nešto dogodilo istovremeno, ili iznenada i neočekivano. Pravilno se ovaj prilog piše skupa odnosno sastavljeno: odjednom.

Primjeri:

  • Pojavio se odjednom, nismo ga očekivali.
  • Odjednom se začula užasna buka i svi su protrnuli.
  • Kad je odjednom Marko ušao u sobu svi si bili u stanju šoka.
  • Martin je govorio o nekoj novoj ekonomskoj politici kad je odjednom strop pao na pod.
  • Odjednom se pojavila ona, mada je nitko nije pozvao.

U zaključku, prilog u značenju iznenada, neočekivano pravilno se piše skupa odnosno sastavljeno: odjednom.