Kako se piše pravilno na hrvatski?

Kurikulum ili kurikul?

Kako je ispravno pisati: kurikulum ili kurikul?

Ovdje je riječ o tome kako se pravilno piše imenica muškog roda – kurikulum i kurikul. Nastavni kurikulum ili kurikul sintagma je koja označava nastavni plan i program koji se provodi u školama u Hrvatskoj. Tako je imenica vrlo česta u školstvu i obrazovanju. Dolazi iz latinskog jezika – curriculum, kao i curriculum vitae (CV, životopis).

Postavlja se pitanje kako se ta latinska riječ prilagodila hrvatskom standardnom jeziku.

U hrvatskom jeziku vrijedi pravilo da riječi iz latinskog s nastavkom -um, taj nastavak gube. Tako nećemo reći akvarijum već akvarij (lat. aquarium), ne kalcijum nego kalcij (lat. calcium), itd. Prema tome pravilu trebalo bi se koristiti oblikom kurikul (kurikula, kurikulu, kurikuli, kurikulima…). Međutim, u uporabi se uvriježio oblik kurikulum i nije pogrešno koristiti takav oblik. Navest ćemo neke primjere pravilne uporabe.

Primjeri:

  • Zajedno su čitale kurikul i čudile se nekim stvarima.
  • Komentirale su novi kurikul s vidno izraženim nezadovoljstvom.
  • Ponekad mi se činilo da se rade novi kurikuli samo da se dobije privid da se nešto radi i mijenja.
  • U kurikulu o tome nije ništa pisalo.
  • Svi su bili suglasni u tome da o novom kurikulu treba otvoreno i iskreno raspravljati.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica muškog roda kurikul, kurikula, kurikulu… Daje se prednost imenici kurikul nad uvriježenim oblikom kurikulum. Imenica dolazi od latinske riječi curriculum te gubi nastavak -um i piše se pravilno kurikul.