Kako se piše pravilno na hrvatski?

Nevrijeme ili ne vrijeme?

Kako je pravilno pisati: nevrijeme ili ne vrijeme?

Kad je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja u hrvatskom jeziku, govornici nerijetko nailaze na probleme i rade greške u pisanju. Ponajprije je riječ o tome da se mnoge riječi izgovaraju sastavljeno, spojeno, a pravilno ih je odvojeno pisati. S druge strane, kod nekih riječi pravilno je sastavljeno pisanje, ali ih govornici pišu rastavljeno odnosno odvojeno. Najčešći je uzrok tome što su riječi često sastavljene od više sastavnica, pa se govornicima vjerojatno čini pravilno pisati ih odvojeno.

Kod glagola se najčešće griješi u pisanju niječnice ne sastavljeno s glagolom koji slijedi. Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i tako dalje. Međutim, kad je riječ o imenicama s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno: nerad, nemoć, nebriga, nekultura i dr.

Dakle, ovdje je riječ o pravilima sastavljenog ili rastavljenog pisanja. Ovdje je riječ o imenici srednjeg roda koja je naglašena kratkosilaznim naglaskom. Označava općenito ružno vrijeme ili nezgodno doba za obavljanje nečega te ju je pravilno pisati sastavljeno. Piše se nevrijeme, nevremena, nevremenu, nevremenom…

Primjeri:

  • Grozno nevrijeme poharalo je dolinu i ostavilo dugotrajne posljedice na imovini i okolišu.
  • Vani je nevrijeme, a ti namjeravaš ići trčati.
  • Zbog nevremena odustali smo od planiranog puta na jug Hrvatske.
  • Nevrijeme ih nije spriječio u naumu da posjete gradove u unutrašnjosti.
  • Misliš li da će ovo nevrijeme uskoro završiti.
  • Nevrijeme dođe i prođe, a nakon njega mnoge su stvari jasnije.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše spojeno odnosno skupa imenica nevrijeme, nevremena, nevremenu, nevremenima… I druge složenice sastavljene od ne- i druge imenice pišu se sastavljeno.