Kako se piše pravilno na hrvatski?

Njujorški ili newyorški?

Kako je pravilno pisati: njujorški ili newyorški?

Ovdje se radi o tome kako je pravilno pisati pridjev izveden od naziva za jedan od najpoznatijih gradova svijeta – New York. Riječ je o tome prilagođava li se pisanje pridjeva pravilima hrvatskog jezika (njujorški) ili čuvamo originalni naziv (newyorški) sa slovima w i y koji u hrvatskoj abecedi ne postoje. Ovakvih dvojbi je i više kod naziva koji dolaze iz drugih jezika te sadrže slova poput w, x, y, ili druga.

Ovdje je riječ o pridjevu koji označava da nešto pripada New Yorku ili da se odnosi na New York. Premda se u nazivu grada zadržava naziv, kod pridjeva se prilagođava hrvatskom jezičnom sustavu. Stoga se pravilno piše: njujorški, njujorška, njujorško, njujorškim, njujorških… Pravilna je uporaba: Dan su obilježile promjene na njujorškoj burzi. Njujorške ulice vrve ljudima.

Primjeri:

  • Obožavala je njujoršku modu, nekad je satima sjedila na klupi u Central Parku i promatrala žene i njihove odjevne kombinacije.
  • Što se tiče njujorških muškaraca, nije imala o njima baš visoko mišljenje.
  • Za njujoršku hranu rekla je da varira, od izvrsne do najvećeg smeća.
  • Njujorški način života odgovarao joj je dok je bila mlada, a u starosti vratila se svojoj lijepoj dobroj Slavoniji.
  • U sjećanju na njujorške dane pisala je memoare koje je naslovila ‘New York za siromašne’.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše pridjev njujorški, njujorška, njujorško, njujorškoj, njujorškog, njujorških, njujorškima… U nazivu grada čuva se originalni naziv, ne prilagođava se hrvatskom jeziku – New York, New Yorku, New Yorka, New Yorkom…