Kako se piše pravilno na hrvatski?

Većina ili večina?

Kako je pravilno pisati: većina ili večina?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Ovdje se radi o imenici ženskog roda koja označava veći dio nečega, dio koji nadmašuje onaj ostali. U hrvatskom jeziku pravilno se piše s /ć/ – većina. Pravilno je također većini, većine, većinu, većinom… Piše se s /ć/ i veći, veća, veće, većom, većih, najveći, najveća, najveće, najvećima, najvećeg. Pravilno se piše i pridjev većinski, većinska, većinsko.

Primjeri:

  • Većina je odlučila da se ide na još jedne izbore.
  • Većinom glasova donesena je odluka o izboru novog predsjednika.
  • Većina je bila za, a samo manji dio bio je protiv tog zakona.
  • Većina se mladenki odluči imati velika glamurozna vjenčanja, one skromne su među rijetkima.
  • Većinom odlazimo u kino, rjeđe idemo u restorane i kafiće.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica ženskog roda većina. Pravilno je i većini, većine, većinu, većinom. Pravilno se pisati i veći, najveći, najveća, većinski…