Kako se piše pravilno na hrvatski?

Velika Jabuka ili velika jabuka?

Kako je pravilno pisati: Velika Jabuka ili velika jabuka?

U hrvatskom jeziku često se dvoji kod pisanja velikog i malog početnog slova. Neka od poznatijih pravila su ona o pisanju velikim početnim slovom početka rečenice, vlastitih imena i prezimena, nadimaka.

Neko od manje poznatih pravila jest da se kolokvijalni nazivi za pripadnike nekih udruga, stranaka, organizacija pišu malim početnim slovom, pa se tako malim početnim slovom piše hajdukovac ili dinamovac. S druge strane, imena stanovnika neke države ili pripadnika naroda pišu se velikim početnim slovom, tako da je pravilno pisati Hrvat, Hrvatica i Hrvatska. Pridjev hrvatski, hrvatska, hrvatsko piše se malim početnim slovom (hrvatska hrana, hrvatska hrabrost, hrvatski jezik). Ako je dio nekog naziva, pridjev se piše velikim početnim slovom: Hrvatska demokratska zajednica, Hrvatski nogometni savez, Hrvatsko narodno kazalište.

Dvojbe u pisanju između velikog i malog početnog slova veoma su česte u hrvatskom jeziku. Ovdje je riječ o pojmu koji se odnosi na grad New York. Obje sastavnice pišu se velikim slovom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati Velika Jabuka, Velike Jabuke, Velikom Jabukom…

Primjeri:

  • Moj je san bio otići u Sjedinjene Američke Države i posjetiti Veliku Jabuku.
  • Jesi li znao da je taj grad poznat pod nazivom Velika Jabuka?
  • Nisam znao koliko toga znaš o New Yorku, o Velikoj Jabuci.
  • Slikavali smo se s prolaznicima dok smo razgledali Veliku Jabuku.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše velikim početnim slovom naziv grada: Velika Jabuka. To je naziv koji se odnosi na New York.