Kako se piše pravilno na hrvatski?

Džentlmen ili đentlmen?

Kako je pravilno pisati: džentlmen ili đentlmen?

U hrvatskom jeziku često se dvoji kod pisanja glasova /dž/ i /đ/. Ne postoji čvrsto pravilo kojim bismo mogli odrediti kad ide jedno, a kad drugo, ali postoje neke okvirne smjernice. Primjerice, u većini turcizama i anglizama (riječi iz turskog i engleskog jezika) piše se glas /dž/. Glas /đ/ je, recimo, prisutan u komparativu i superlativu gdje ima glas /d/ u pozitivu (mlad – mlađi – najmlađi, lud – luđi – najluđi).

Imenica dolazi od engleskog gentleman, a označava čovjeka koji se odlikuje plemenitošću, uglađenošću i časnim odnosom prema drugome, gospodina. Riječi preuzete iz engleskog (anglizmi) pišu se u hrvatskom jeziku s dž, npr. džokej, džem, džungla. Tako je i pravilno pisati: džentlmen, džentlmena, džentlmenom, džentlmeni, džentlmenski, džentlmenstvo…

Primjeri:

  • Obožavala sam tvojeg brata jer je bio takav džentlmen.
  • Uvijek si bio džentlmen, ali izgleda da si večeras pokazao svoje pravo lice.
  • Zaljubila sam se u svojeg muža jer sam vidjela kako pomaže staroj gospođi prijeći ulicu, i tada sam pomislila da je divan i pravi džentlmen.
  • Baka nije uspjela izgovoriti riječ džentlmen koju je jučer čula na televiziji.
  • Misliš da će te djevojke više voljeti budeš li se ponašao kao džentlmen?
  • Ja sam se rodio kao džentlmen i gospodin, ne mogu ti to objasniti.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica muškog roda džentlmen, džentlmena, džentlmenu… Imenica dolazi od engleske riječi gentleman. Većina anglizama pišu se u hrvatskom jeziku s dž.