Kako se piše pravilno na hrvatski?

Faks ili fax?

Kako je pravilno pisati: faks ili fax?

Za mnoge riječi u hrvatskom standardnom jeziku postoji više načina pisanja. Neke se pišu različito u drugim krajevima i mjestima, neke se riječi koriste drugačije kod različitih dobnih skupina.

Poput dvojbi u pisanju, faks ili fax, postoje i slične dvojbe u hrvatskom standardnom jeziku, kao taxi ili taksi. Glas x kojeg nema u hrvatskoj abecedi često zna stvarati probleme govornicima.

Kad je riječ o skraćenici za fakultet ili nazivu za uređaj za slanje i primanje poruka, često se koristi oblik fax. Međutim, u hrvatskom jeziku pravilno je upotrebljavati oblik: faks, faksa, faksom… Tako je pravilna uporaba: Primila sam faks s tim informacijama. Upisala je drugi faks. Naravno, u standardnom jeziku pravilno je koristiti imenicu fakultet, faks pripada razgovornom stilu. Osim u značenju fakulteta, faks može biti i administrativni žargon za telefaks. U oba slučaja vrijedi da je pravilno pisati faks, a ne fax.

Primjeri:

  • Znaš li da je Marta upisala faks u Zagrebu?
  • Nije se mogla odlučiti koji će fakultet upisati pa je odlučila uzeti godinu slobodno.
  • Pošalji mi faks sa svim tim informacijama koje si sad ispričao.
  • Pošalji joj faks i u moje ime.
  • Koji je najbolji faks u Hrvatskoj?
  • Mislim da je najbolji faks FER u Zagrebu.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica faks, faksa, faksu, faksom… Umjesto kratice faks u standardnom jeziku koristi se imenica fakultet.