Kako se piše pravilno na hrvatski?

Nazdravlje ili na zdravlje?

Kako je pravilno pisati: nazdravlje ili na zdravlje?

Ovdje je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja.

Kad je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja u hrvatskom jeziku, govornici nerijetko nailaze na probleme i rade greške u pisanju. Ponajprije je riječ o tome da se mnoge riječi izgovaraju sastavljeno, spojeno, a pravilno ih je odvojeno pisati. S druge strane, kod nekih riječi pravilno je sastavljeno pisanje, ali ih govornici pišu rastavljeno odnosno odvojeno. Najčešći je uzrok tome što su riječi često sastavljene od više sastavnica, pa se govornicima vjerojatno čini pravilno pisati ih odvojeno.

Kod glagola se najčešće griješi u pisanju niječnice ne sastavljeno s glagolom koji slijedi. Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i tako dalje. Međutim, kad je riječ o imenicama s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno: nerad, nemoć, nebriga, nekultura i dr.

Naime, na zdravlje i nazdravlje može se pojavljivati u različitim kontekstima te stoga i drugačije pisati.
Pisano rastavljeno, odvojeno na zdravlje spoj je prijedloga na i imenice zdravlje. Pisano sastavljeno odnosno spojeno nazdravlje jest uzvik koji se izgovara nakon što određena osoba kihne.

Primjeri:

  • Mislili su na zdravlje i sve je ostalo bilo manje važno.
  • Nazdravlje, rekao je gospodin u crnom odijelu nakon sto je gospođica dražesno kihnula.
  • Nazdravlje!
  • Usredotočila se samo na zdravlje i zanemarila sve nebitne stvari.

Zaključno, sastavljeno pisanje nazdravlje i odvojeno pisanje na zdravlje je točno, no ne u istim kontekstima. Kao uzvik nakon kihanja pravilno se piše sastavljeno – nazdravlje!