Kako se piše pravilno na hrvatski?

Bjelovarac ili Bjelovarčanin?

Kako je pravilno pisati: Bjelovarac ili Bjelovarčanin?

Ovdje se radi o dvojbi kako se pravilno piše naziv za stanovnika hrvatskog grada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji – Bjelovarčanin ili Bjelovarac? Tako bi se mogli i pitati piše li se naziv za stanovnicu Bjelovara – Bjelovarka ili Bjelovarčanka.

Kad je riječ o nazivima za stanovnike mjesta i gradova, ponekad rješenja nisu tako jednostavna. Primjerice, stanovnici Svetog Petra u Šumi nazivaju su Supetarci i Supetarke. Također, u mjestu Osojnik u dubrovačkom primorju žive Sočani i Sočanke. Ovakvih je primjera mnogo.

Kad postoji dvojba kako nazivati stanovnike nekog mjesta, najbolje rješenje jest pitati same stanovnike kako oni sebe nazivaju te taj naziv poštivati.

Dakle, u navedenoj dvojbi riječ je o imenicama muškog roda kojima se označava stanovnika Bjelovara. Naglašene su dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je koristiti obje varijante.

Primjeri:

  • Taj dečko je Bjelovarac, a odselio je živjeti u Zagreb.
  • Znaš li za ijednog poznatog Bjelovarčanina?
  • Zavolio je Bjelovarčane čim je doselio u njihov grad.
  • Taj mladi Bjelovarčanin danas je uspješan čovjek i ponosi se svojim rodnim gradom.
  • Tvrdim da su Bjelovarčanke najljepše žene u Hrvatskoj.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše naziv za stanovnika grada Bjelovara – Bjelovarac i Bjelovarčanin. Također, pravilno se piše Bjelovarka i Bjelovarčanka.