Kako se piše pravilno na hrvatski?

hrvatski ili Hrvatski?

Kako je pravilno pisati: hrvatski ili Hrvatski?

U hrvatskom jeziku često se dvoji kod pisanja velikog i malog početnog slova. Neka od poznatijih pravila su ona o pisanju velikim početnim slovom početka rečenice, vlastitih imena i prezimena, nadimaka.

Neko od manje poznatih pravila jest da se kolokvijalni nazivi za pripadnike nekih udruga, stranaka, organizacija pišu malim početnim slovom, pa se tako malim početnim slovom piše hajdukovac ili dinamovac. S druge strane, imena stanovnika neke države ili pripadnika naroda pišu se velikim početnim slovom, tako da je pravilno pisati Hrvat, Hrvatica i Hrvatska.

Pridjev hrvatski, hrvatska, hrvatsko piše se malim početnim slovom (hrvatska hrana, hrvatska hrabrost, hrvatski jezik). Ako je dio nekog naziva, pridjev se piše velikim početnim slovom: Hrvatska demokratska zajednica, Hrvatski nogometni savez, Hrvatsko narodno kazalište

Primjeri:

  • Jedva čekam ponovno doći u Hrvatsku i jesti poznate hrvatske specijalitete.
  • Nedostaju mi tradicionalni hrvatski običaji koje smo kao obitelj njegovali svakog Božića.
  • On je uvijek govorio o hrabrim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.
  • Sav hrvatski narod čini našu zemlju, svatko od nas.
  • Uvijek je više volio svoj hrvatski jezik, nego onaj koji je svaki dan morao govoriti.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše malim početnim slovom pridjev hrvatski, hrvatska, hrvatsko. Velikim se početnim slovom piše kao dio nekog naziva (Hrvatsko narodno kazalište, Hrvatski zavod za zapošljavanje).