Kako se piše pravilno na hrvatski?

Ponovo ili ponovno?

Kako je pravilno pisati: ponovo ili ponovno?

U ovom primjeru radi se o točnom pisanju priloga – ponovno ili ponovo. Ta dva načina pisanja gotovo su ista i obje varijante mogu se i čuti i pročitati u hrvatskom standardnom jeziku. No, postavlja se pitanje jesu li točne obje varijante ili je pak točan samo jedan način pisanja.

Kod priloga inače se često dvoji o spojenom i rastavljenom pisanju (poput u susret ili ususret, navečer ili na večer, u naprijed ili unaprijed). U ovom primjeru riječ je o dvjema sličnim riječima sa samo jednim slovom razlike.

Ovdje je riječ o pravilnom pisanju priloga u značenju: nanovo, iznova. Obje varijante pisanja, ponovo i ponovno, prihvaćene su u hrvatskom jeziku. Ponekad se preporuča korištenje oblika ponovno kao starijeg oblika. Pravilno je ipak koristiti i oblik ponovo i ponovno.

Primjeri:

  • Moram li ti ponovno govoriti da moraš pospremiti svoju sobu i sve svoje stvari ako želiš ići vani?
  • Ponovno ću ti ja oprati posteljinu, ali očekujem da sljedeći put to napraviš sam jer moraš znati kako se služiti perilicom rublja.
  • Ne želim ponovno prolaziti istu emotivnu oluju s tobom, toplo-hladni odnos i mnogo svađa i uzbuđenja da bi na kraju ostala kratkih rukava.
  • Ponovno ti govorim, ali ovo je i zadnji put, ne ostavljaj svoje čarape svugdje po stanu nego u košari za prljavo rublje.
  • Oni su ponovno došli kod nas i zadržali se sve do iza ponoći i popili i pojeli sve što su mogli.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše prilog ponovno i ponovo. Kao stariji oblik, prednost ima prilog ponovno. No, ni jedan od dvaju oblika nije netočan ili neispravan.