Kako se piše pravilno na hrvatski?

Mućiti ili mučiti?

Kako je pravilno pisati: mučiti ili mućiti?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Ovaj glagol u značenju ‘činiti muku kome, zadavati tjelesnu ili duševnu bol, gnjaviti, dosađivati…’ naglašen je kratkosilaznim naglaskom (izgovara se brzo). Dolazi od imenice muka, a ispravno ga je pisati: mučiti. Pravilno je: mučim, muči, mučimo, mučite, mučili, mučile, mučenje, mučenik, mučenici…

Primjeri:

  • Nisam te htjela dodatno mučiti pa sam sama otišla do trgovine.
  • Kako me možeš mučiti tim fotografijama kolača, janjetine, pršuta i ostalih delicija?!
  • Ona je znala sve načine na koje može mene uspješno mučiti, a da nitko drugi ne primijeti što se događa.
  • Nisam te htio toliko mučiti, ali puno ti hvala što si to sve učinio za mene.
  • Naravno da volim mučiti svojeg muža, kako bismo inače opstali četrnaest godina u braku?!

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol mučiti, mučim, mučiš, mučite, muče, mučili, mučile, mučio, mučila, mučit ćemo, mučit ćete… Pravilno se piše glagolska imenica mučenje, pišu se ispravno i imenice mučenik, mučenica i mučitelj. Pridjev se pravilno piše mučenički, mučenička, mučeničko.