Kako se piše pravilno na hrvatski?

Odhraniti ili othraniti?

Kako je pravilno pisati: odhraniti ili othraniti?

Ovdje je riječ o tome provodi li se ili ne provodi glasovna promjena jednačenja suglasnika po zvučnosti. Jednačenje suglasnika po zvučnosti glasovna je promjena u kojoj se jedan pored drugog nađu dva suglasnika različita po zvučnosti, te se prvi suglasnik zamjenjuje svojim (zvučnim ili bezvučnim) parnjakom. Postoje i slučajevi koji su iznimke u kojima se ne provodi jednačenje suglasnika po zvučnosti, primjerice u nekim stranim riječima (Habsburgovci) i dr.

Svršeni glagol nastaje u tvorbi od prijedloga od i glagola hraniti. Kad se zvučni glas d nađe ispred bezvučnog glasa h, događa se glasovna promjena jednačenja suglasnika po zvučnosti. Glas h utječe na svog prethodnika tako da ovaj prelazi u svoj bezvučni parnjak t (od + hraniti > odhraniti > othraniti). Stoga je pravilan oblik: othraniti, othranim, othraniš, othranio, othranjen, othranivši, othranitelj, othraniteljica…

Primjeri:

  • Otac je ostavio majku, a ona je sama othranila četvero djece.
  • Nekad se divim svojim roditeljima kako su uspjeli othraniti nas troje na tako malim plaćama.
  • Djecu rodiš, čuvaš, ljubiš, othraniš, a oni ti na kraju kažu da si im ti kriv za sve.
  • Samohrani otac othranio je svoje dvije djevojčice koje su danas uspješne liječnice.
  • Nakon što smo ostali bez posla bili smo u strahu kako ćemo othraniti našu obitelj.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol othraniti. U tvorbi glagola provodi se glasovna promjena jednačenja suglasnika po zvučnosti. Pravilno se piše i othranila, othranim, othranimo, othranite, othranio, othranivši… Pridjev se pravilno piše othranjen, othranjeni, othranjena, othranjeno.