Omogućiti ili omogučiti?

  Kako se piše

Kako je pravilno pisati: omogućiti ili omogučiti?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Ovdje se radi o svršenom glagolu u značenju dati nekome sredstva ili ovlasti da nešto čini. U hrvatskom jeziku pravilno se piše s /ć/ – omogućiti. Pravilno je pisati i omogućio, omogućila, omogućimo, omogućen, omogućivši… Pravilno se piše s /ć/ i imenica mogućnost, kao i pridjevi moguć, moguća, moguće.

Primjeri pravilne uporabe su sljedeći:
Sve sam ti omogućio, a tvoje je samo da učiš.
Njezina majka omogućila je da se javim tom poslodavcu.
Pokušala je omogućiti što više prilika za svojeg sina, ali nije uspjela.
Oni su omogućili da dobije vizu za Ameriku.
Htjeli smo im sve omogućiti, ali nismo imali dovoljno novca.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol omogućiti. Piše se pravilno i omogućen, omogućena, omogućio, omogućila, omogućimo, omogućim, mogućnost, moguće, moguća…

One Reply to “Omogućiti ili omogučiti?”

LEAVE A COMMENT