Kako se piše pravilno na hrvatski?

Ribič ili ribić?

Kako je pravilno pisati: ribič ili ribić?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Imenica u značenju ‘onaj koji lovi ribe iz zabave’ nastala je u tvorbi od imenice riba i sufiksa -ič. Pravilno ju je pisati: ribič, ribiča, ribiču, ribiči, ribičima… Sufiks -ič rijedak je u tvorbi. Neke od imenica nastale sufiksom -ič su sljedeće: gonič, vodič. ribič.

Primjeri:

  • Susreo sam nekoliko veselih ribiča dok sam šetao prema tvojoj kući.
  • Uvijek sam želio biti ribič jer mi je djelovalo da ti ljudi zaista uživaju u miru i tišini.
  • Nisam znala da je tvoj susjed Janko strastveni ribič i da je veoma uspješan u tome.
  • Vidjeli smo dvoje ribiča kako pokušavaju provaliti u napuštenu kolibu.
  • Gdje je onaj ribič koji je jutros lovio ribu na jezeru?

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica muškog roda: ribič, ribiča, ribiči, ribiču, ribičima… Sufiks -ič rijedak je u hrvatskom jeziku. Još neke imenice tvorene sufiksom ič su gonič i vodič. Pravilno se piše i pridjev ribički, ribička, ribičko, ribičkih, ribičkoj, ribičkima…