Čujem ili ćujem?

  Kako se piše

Kako je pravilno pisati: čujem ili ćujem?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Ovdje je riječ o prvom licu jednine glagola čuti koji znači primiti poruku sluhom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati čujem, čuješ, čuje, čujemo… Pravilno se piše i perfekt čuo je, čula je, čuli smo… Futur prvi čut ćemo, čut ćete, čut ćete… Glagolski prilog prošli glasi čuvši.

Primjeri pravilne uporabe su sljedeći:
Ne čujem što govoriš jer je glazba preglasna.
Čujem ja tebe sve, samo me ne zanimaju tvoje gluposti.
Ako me čuješ, daj mi neki znak.
Čujem susjede koji žive iznad nas, užasno su bučni.
Ja čujem kako kiša pada i pokušavam se koncentrirati na taj zvuk.
Čujem pokrete iz te sobe, a trebala bih biti sama kod kuće.
Čujem vibracije iz svemira i osjećam glazbu koju proizvodi cvijeće.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol u prvom licu jednine prezenta – čujem. Cijeli prezent glasi – čujem, čuješ, čuje, čujemo, čujete, čuju. U infinitivu glagol se pravilno piše čuti.

LEAVE A COMMENT