Kako se piše pravilno na hrvatski?

Budući ili buduči?

Kako je pravilno pisati: budući ili buduči?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Riječ budući može biti prilog ili pridjev, a u svakom slučaju pravilno je pisati budući. Kao pridjev označava ono što će doći u budućnosti: budući suprug, budući liječnik. Budući je i prilog od glagola biti: Budući znatiželjna, uputila se u novi grad. Kao i budući, piše se imenica budućnost, njezin instrumental budućnošću, veznik budući da i dr. Pravilno je pisati budući.

Primjeri:

  • Budući da nismo imali novca, ostali smo spavati u automobilu.
  • Moj budući muž bit će visok, crn i zgodan.
  • Budući da imamo veliku lijepu kuću, odlučili smo kupiti luksuzni automobil.
  • Naš Lovre je budući liječnik i odlično mu ide na tom putu.
  • Sandra, buduća arhitektica, bila je veoma ambiciozna i marljiva djevojka.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše prilog i pridjev budući, buduća, buduće, budućih, budućima…