Kako se piše pravilno na hrvatski?

Francuski ili francuski?

Kako je pravilno pisati: francuski ili Francuski?

U hrvatskom jeziku često se dvoji kod pisanja velikog i malog početnog slova. Neka od poznatijih pravila su ona o pisanju velikim početnim slovom početka rečenice, vlastitih imena i prezimena, nadimaka.

Neko od manje poznatih pravila jest da se kolokvijalni nazivi za pripadnike nekih udruga, stranaka, organizacija pišu malim početnim slovom, pa se tako malim početnim slovom piše hajdukovac ili dinamovac. S druge strane, imena stanovnika neke države ili pripadnika naroda pišu se velikim početnim slovom, tako da je pravilno pisati Hrvat, Hrvatica i Hrvatska. Pridjev hrvatski, hrvatska, hrvatsko piše se malim početnim slovom (hrvatska hrana, hrvatska hrabrost, hrvatski jezik). Ako je dio nekog naziva, pridjev se piše velikim početnim slovom: Hrvatska demokratska zajednica, Hrvatski nogometni savez, Hrvatsko narodno kazalište.

Kad se radi o pridjevima koji završavaju na -ski (engleski), -ški (češki) i -čki (slovački) pravilno ih je pisati malim početnim slovom. Tako se pravilno piše: francuski, francuskog, francuskima, francuskih, francuske… U uporabi pravilno je sljedeće: U Parizu kušali smo francuske sireve. Volimo francuska vina.

Primjeri:

  • Razgovarali su o francuskim sirevima i vinima, ali bi se samo rijetko složili u nečemu.
  • Susreo se s francuskim predsjednikom s kojim nije uspio pronaći zajednički jezik, niti doslovno niti figurativno.
  • To je jedna stara francuska glumica koju sam nekoć i upoznao, ali ne bih sad o tome.
  • Od svih francuskih vina volio je neko za koje mi nismo nikad čuli.
  • Obukla se kao francuska sobarica i pojavila se tako pred svim njegovim prijateljima.
  • Razgovarali su o francuskim običajima vezanima za svadbe, vjenčanja i druge proslave.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše malim početnim slovom pridjev francuski, francuska, francusko. Naziv države piše se velikim početnim slovom – Francuska. Državljanin i državljanka također se piše velikim početnim slovom – Francuz i Francuskinja.