Kako se piše pravilno na hrvatski?

Stadijon ili stadion?

Kako je pravilno pisati: stadijon ili stadion?

U ovom primjeru riječ je o dvojbi kako se pravilno piše imenica muškog roda – stadion ili stadijon. U hrvatski jezik dolazi od latinske riječi stadium, a u latinski dolazi od grčke riječi stádion.

Pitanje koje se postavlja jest treba li pisati glas j ili je on nepotreban. Takva dvojba javlja se i u drugim primjerima u hrvatskom jeziku: piše li se radio ili radijo, volio ili volijo, avion ili avijon, kamion ili kamijon, i tako dalje.

Ovdje je riječ o imenici muškog roda koja označava sportsko borilište koje je okruglog ili četverokutnog oblika s predviđenim prostorom za gledatelje. Naglašena je kratkosilaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilnom je pisati stadion, stadiona, stadionu, stadionom…

Također, pravilno se piše imenica kamion (a ne kamijon), avion (a ne avijon), radio (a ne radijo), glagol volio (a ne volijo), mislio (a ne mislijo), i tako dalje.

Primjeri:

  • Na stadionu je pjevalo u jedan glas preko trideset tisuća duša.
  • Moj bratić iz Kanade pomislio je da će se stadion srušiti zbog skakanja i skandiranja.
  • Mislim da je naš stadion mnogo ljepši od vašeg stadiona.
  • Svi se se zalagali za izgradnju novog stadiona.
  • Smatrao je da je stadion u ovom stanju velika sramota kluba.
  • Volio je posjećivati stadione u svim gradovima u koje je odlazio.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica muškog roda stadion, stadiona, stadionu, stadionom, stadionima, stadioni… Pridjev se pravilno piše stadionski, stadionska, stadionsko, stadionskim, stadionskog…