Kako se piše pravilno na hrvatski?

Videoigra, video-igra ili video igra?

Kako je pravilno pisati: video igra, videoigra ili video-igra?

Kad je riječ o sastavljenom odnosno spojenom i nesastavljenom odnosno razdvojenom pisanju riječi, postoje tri različita načina pisanja.

U nesastavljenom pisanju riječi se pišu odvojeno, s bjelinom između (ne radi, ne želi, ne vidimo). Kod sastavljenog pisanja riječi se pišu bez bjeline između (nejasan, neparan, nepismenost, neuroznanost). Postoji i treći način pisanja kod riječi koje nazivamo polusloženicama – sa spojnicom: tabu-tema, top-model i druge.

Naime, u ovom primjeru radi se o prefiksoidu video koji se uvijek piše sastavljeno, odnosno spojeno. Stoga je pravilno pisati: videoigra, videoigre, videoigrama, videoigri, videoigrom… Pravilno se pišu i druge složenice s video poput: videopoziv, videokonferencija, videoteka, videovrpce, videoigra, videonadzor, videozapis.

Primjeri:

  • Cijelu noć je igrao videoigre i danas izgleda kao zombi.
  • U djetinjstvu je znao satima igrati videoigre i trošiti vrijeme na to, a danas je uspješan poduzetnik i bogat čovjek.
  • Videoigre su bezazlena zabava ili opasna aktivnost u kojoj sudjeluje najranjivija društvena skupina?
  • Volio je videoigre više nego svoju ženu, to jest bivšu ženu.
  • Koje videoigre si ti igrao?
  • U svemu je bio poseban pa tako i u igranju nekih čudnih i nepopularnih videoigara.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica ženskog roda videoigra, videoigre, videoigrom, videoigrama. Sve složenice koje u prvom dijelu imaju latinski prefiksoid video pravilno se pišu spojeno odnosno sastavljeno.