Kako se piše pravilno na hrvatski?

Video nadzor, video-nadzor ili videonadzor?

Kako je pravilno pisati: video nadzor, videonadzor ili video-nadzor?

Kad je riječ o sastavljenom odnosno spojenom i nesastavljenom odnosno razdvojenom pisanju riječi, postoje tri različita načina pisanja.

U nesastavljenom pisanju riječi se pišu odvojeno, s bjelinom između (ne radi, ne želi, ne vidimo). Kod sastavljenog pisanja riječi se pišu bez bjeline između (nejasan, neparan, nepismenost, neuroznanost). Postoji i treći način pisanja kod riječi koje nazivamo polusloženicama – sa spojnicom: tabu-tema, top-model i druge.

Naime, ovdje se radi o prefiksoidu video koji se uvijek piše sastavljeno, odnosno spojeno. Stoga se pravilno piše: videonadzor, videonadzora, videonadzoru… Sastavljeno odnosno spojeno pišu se i druge složenice kojima je prvi dio video: videopoziv, videokonferencija, videoteka, videovrpce, videoigra i druge.

Primjeri:

  • Nije bio uključen videonadzor i zbog toga nismo imali nikakve dokaze.
  • Preko videonadzora vidio je sve što njegovi radnici rade na poslu.
  • Videonadzor nije pokazivao ništa sumnjivo te večeri, ali u trezoru je nedostajalo mnogo toga.
  • Pregledavali su satima snimke videonadzora, ali bez ikakvih rezultata.
  • Umjesto zaštitara postavio je sustav videonadzora, ali ta ušteda brzo mu se obila o glavu.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica muškog roda videonadzor, videonadzora, videonadzoru, videonadzorom… Složenice koje u prvom dijelu imaju latinski prefiksoid video pravilno se pišu spojeno odnosno sastavljeno.