Kako se piše pravilno na hrvatski?

Austro-Ugarska, Austrougarska ili Austro-ugarska

Kako je pravilno pisati: Austro-Ugarska, Austro Ugarska ili Austrougarska?

Kad je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja u hrvatskom jeziku, govornici nerijetko nailaze na probleme i rade greške u pisanju. Ponajprije je riječ o tome da se mnoge riječi izgovaraju sastavljeno, spojeno, a pravilno ih je odvojeno pisati. S druge strane, kod nekih riječi pravilno je sastavljeno pisanje, ali ih govornici pišu rastavljeno odnosno odvojeno. Najčešći je uzrok tome što su riječi često sastavljene od više sastavnica, pa se govornicima vjerojatno čini pravilno pisati ih odvojeno.

Kod glagola se najčešće griješi u pisanju niječnice ne sastavljeno s glagolom koji slijedi. Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i tako dalje. Međutim, kad je riječ o imenicama s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno: nerad, nemoć, nebriga, nekultura i dr.

U ovoj jezičnoj trojbi jedino je pravilno odabrati pisanje Austro-Ugarska. Radi se o složenici s dvjema ravnopravnim sastavnicama jer se naziv odnosi na državu koja se sastojala od Austrije i Ugarske. No, treba biti oprezan kada imenica Ugarska dolazi kao pridjev: Austro-ugarska nagodba, Austro-ugarska kruna (malo u jer je riječ o pridjevu na -ski, -ški, -čki). U nazivu Austro-Ugarska Monarhija velikim slovom pišemo sva tri člana naziva kao i kod drugih višečlanih državnih zajednica (poput: Ujedinjeni Arapski Emirati, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske…)

Primjeri:

  • Ovaj se most sagradio još u vrijeme Austro-Ugarske.
  • S nostalgijom prisjećali su se slavnih dana Austro-Ugarske Monarhije.
  • Djed je uvijek imao riječi hvale za Austro-Ugarsku.
  • Voljela bih da sam živjela u Austro-Ugarskoj i da sam nosila bogate krinoline.
  • Za mene je Austro-Ugarska primjer dobro uređene zemlje.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše naziv državne zajednice Austro-Ugarska, Austro-Ugarske, Austro-Ugarskoj… Odnosno, složenica se piše sa spojnicom i obje sastavnice velikim početnim slovom.