Kako se piše pravilno na hrvatski?

Otić ću, otiću ili otići ću?

Kako je pravilno pisati: otić ću, otiću ili otići ću?

Kad je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja u hrvatskom jeziku, govornici nerijetko nailaze na probleme i rade greške u pisanju. Ponajprije je riječ o tome da se mnoge riječi izgovaraju sastavljeno, spojeno, a pravilno ih je odvojeno pisati. S druge strane, kod nekih riječi pravilno je sastavljeno pisanje, ali ih govornici pišu rastavljeno odnosno odvojeno. Najčešći je uzrok tome što su riječi često sastavljene od više sastavnica, pa se govornicima vjerojatno čini pravilno pisati ih odvojeno.

Kod glagola se najčešće griješi u pisanju niječnice ne sastavljeno s glagolom koji slijedi. Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i tako dalje. Međutim, kad je riječ o imenicama s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno: nerad, nemoć, nebriga, nekultura i dr.

Ovdje se radi o pravilnom pisanju glagolskog vremena futura prvog. Futur prvi tvori se od infinitiva i nenaglašenog prezenta glagola htjeti. Kad je riječ o infinitivu koji završava nastavkom -ti i nakon njega dolazi nenaglašeni prezent glagola htjeti, koristi se krnji infinitiv (molit ću, uradit ćeš, ukrast ćete…).

No, ovdje je riječ o infinitivu koji završava na -ći i pravilno se piše otići ću. Pravilno je i otići ćeš, otići će, otići ćemo, otići ćete, otići će.

Primjeri:

  • Otići ću kad ja to budem htjela, a ne kad mi ti kažeš.
  • Otići ću do trgovine, treba li kome nešto?
  • Otići ću do Rima, Milana i Barcelone prije nego posjetim rodbinu u Portugalu.
  • Otići ću na poslovni ručak s mojim partnerima i gostima iz Švedske.
  • Otići ću kupiti još neke sitnice prije nego krenemo.
  • Otići ću na bazen i malo plivati prije ovog stresnog događaja.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše futur prvi glagola otići – otići ću.