Kako se piše pravilno na hrvatski?

Otić ćemo, otićemo ili otići ćemo?

Kako je pravilno pisati: otići ćemo, otić ćemo ili otićemo?

Kad je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja u hrvatskom jeziku, govornici nerijetko nailaze na probleme i rade greške u pisanju.

Ponajprije je riječ o tome da se mnoge riječi izgovaraju sastavljeno, spojeno, a pravilno ih je odvojeno pisati. S druge strane, kod nekih riječi pravilno je sastavljeno pisanje, ali ih govornici pišu rastavljeno odnosno odvojeno. Najčešći je uzrok tome što su riječi često sastavljene od više sastavnica, pa se govornicima vjerojatno čini pravilno pisati ih odvojeno.

Kod glagola se najčešće griješi u pisanju niječnice ne sastavljeno s glagolom koji slijedi. Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i tako dalje. Međutim, kad je riječ o imenicama s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno: nerad, nemoć, nebriga, nekultura i dr.

Ovdje se radi o glagolskom obliku futuru prvom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati otići ću, otići ćemo, otići ćeš…

Primjeri:

  • Otići ćemo na vjenčanje naših najboljih prijatelja.
  • Otići ćemo kući kad budemo spremni na suočavanje s našim roditeljima.
  • Otići ćemo na odmor i prije kolovoza jer više ne možemo izdržati stres na poslu.
  • Otići ćemo u trgovinu kupiti novi namještaj za dnevnu sobu.
  • Otići ćemo na skijanje iako si to ove godine ne možemo priuštiti.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše futur prvi u prvom licu množine otići ćemo. Pravilan je cjelokupan futur prvi: otići ću, otići ćeš, otići će, otići ćemo, otići ćete, otići će.