Kako se piše pravilno na hrvatski?

Predveče ili predveće?

Kako je pravilno pisati: predveče ili predveće?

Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Takve dvojbe veoma su česte u hrvatskom jeziku, a neki od poznatijih primjera pogrešnog pisanja su kuča (umjesto točnog kuća), vruče (umjesto pravilnog vruće), prića (umjesto pravilnog priča) i drugi.

Nažalost, nekim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, a nekima je to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana. Također, postoje regije gdje je posebice teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog njihovih lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Ovdje je riječ o vremenskom prilogu koji se rjeđe koristi od istoznačnog priloga: predvečer. U hrvatskom jeziku pravilno je pisati imenicu ženskog roda večer (a ne veče). Tako je i pravilno pisati dobra večer (a ne dobro veče). U hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše: predvečer. Koristi se i imenica predvečerje.

Primjeri:

  • Dođi kod mene predvečer pa ćemo skuhati nešto za jesti i pogledati film.
  • Ići ću trčati malo po kvartu predvečer.
  • Predvečer se vidimo u kafiću, je li tako?
  • Ne smijem nigdje predvečer jer moram učiti za sutra.
  • Možeš li doći kod mene predvečer pa možemo vježbati skupa?

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše vremenski prilog predvečer. Imenica se pravilno piše predvečerje. Pravilno se piše i imenica večer (a ne veče).