Kako se piše pravilno na hrvatski?

ruski ili Ruski?

Kako je pravilno pisati: ruski ili Ruski?

U hrvatskom jeziku često se dvoji kod pisanja velikog i malog početnog slova. Neka od poznatijih pravila su ona o pisanju velikim početnim slovom početka rečenice, vlastitih imena i prezimena, nadimaka.

Neko od manje poznatih pravila jest da se kolokvijalni nazivi za pripadnike nekih udruga, stranaka, organizacija pišu malim početnim slovom, pa se tako malim početnim slovom piše hajdukovac ili dinamovac. S druge strane, imena stanovnika neke države ili pripadnika naroda pišu se velikim početnim slovom, tako da je pravilno pisati Hrvat, Hrvatica i Hrvatska. Pridjev hrvatski, hrvatska, hrvatsko piše se malim početnim slovom (hrvatska hrana, hrvatska hrabrost, hrvatski jezik). Ako je dio nekog naziva, pridjev se piše velikim početnim slovom: Hrvatska demokratska zajednica, Hrvatski nogometni savez, Hrvatsko narodno kazalište.

Pravilo glasi da se pridjevi koji završavaju na -ski, -ški i -čki pišu malim početnim slovom. Stoga je pravilno pisati: ruski, ruska, rusko, ruskim, ruskih, ruskog… Također je pravilno: češki, irski, japanski, grčki, finski, splitski, zagrebački, mostarski…

Primjeri:

  • Kod Svjetlane smo kušali neke poznate ruske specijalitete, poput juhe boršč.
  • Nije se htio priključiti ruskoj vojsci, ali je bio prisiljen.
  • To su bili ruski vojnici koje nitko nije htio vidjeti u svojoj zemlji.
  • O ruskim običajima pripovijedala je njezina baka, rodom iz Sankt Petersburga.
  • Nije mogla razumjeti neke ruske tradicije.
  • Vladimir Putin jest ruski predsjednik.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše malim početnim slovom pridjev ruski, ruska, rusko.