Kako se piše pravilno na hrvatski?

Dijeljenik ili djeljenik?

Kako je pravilno pisati: djeljenik ili dijeljenik?

U hrvatskom jeziku mnogobrojni govornici dvoje o pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/. Dok neki govornici tvrde da im pisanje takvih dvojbenih primjera ide ‘od ruke’, nekima to predstavlja veliku poteškoću. U pravilu ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/ kao kod primjera: bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i dr. Ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/ kao u primjerima: čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i dr.

Iako kod većine riječi ta pravila vrijede, ipak postoje određene iznimke. Tako je npr. kod riječi ‘rječnik’ koju većina stanovnika izgovara dugo, a pravilno se piše oblik s /je/: rječnik. Kod nekih pak riječi govori se i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/: bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.

Postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koje se iz tradicijskih razloga piše s dugim slogom /ije/. Kod nekih primjera razlika u slogu /ije/ ili /je/ čak znači i razliku u značenju riječi. Tako je kod primjera: slijedeći (glagolski prilog, glagol slijediti) i sljedeći (pridjev u značenju koji je na redu).

Ovdje je riječ o imenici muškog roda koja označava broj koji treba podijeliti. Naglašena je kratkosilaznim naglaskom. Pravilno je pisati djeljenik, djeljenika, djeljeniku, djeljenikom…

Primjeri:

  • U školi su učili o nekakvim djeljenicima i višekratnicima, ali njoj je na umu bila neka sasvim druga stvar.
  • Morat ćemo ovdje odrediti koji je djeljenik.
  • Danas smo učili lekciju naziva djeljenik i djelitelj, ali ne bih ti, tata, znao reći više o tome.
  • Nisam mogao odrediti koji je broj djeljenik pa sam odmah dobio jedinicu.
  • Dijeljenje mi nije jača strana i nikako nisam uspio odrediti koji je djeljenik.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica muškog roda djeljenik, djeljenika, djeljeniku, djeljenici, djeljenicima… Glagol od kojeg dolazi pravilno se piše dijeliti, dijeljenje, dijelim, dijelio, dijelila, dijeleći, dijelilo… Imenica muškog roda piše se djelitelj.