Kako se piše pravilno na hrvatski?

Slijediti ili sljediti?

Kako je pravilno pisati: slijediti ili sljediti?

U hrvatskom jeziku mnogobrojni govornici dvoje o pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/. Dok neki govornici tvrde da im pisanje takvih dvojbenih primjera ide ‘od ruke’, nekima to predstavlja veliku poteškoću. U pravilu ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/ kao kod primjera: bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i dr. Ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/ kao u primjerima: čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i dr.

Iako kod većine riječi ta pravila vrijede, ipak postoje određene iznimke. Tako je npr. kod riječi ‘rječnik’ koju većina stanovnika izgovara dugo, a pravilno se piše oblik s /je/: rječnik. Kod nekih pak riječi govori se i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/: bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.

Postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koje se iz tradicijskih razloga piše s dugim slogom /ije/. Kod nekih primjera razlika u slogu /ije/ ili /je/ čak znači i razliku u značenju riječi.

Ovdje se radi o nesvršenom glagolu koji je naglašen dugouzlaznim naglaskom. Pravilno se piše slijediti. Pravilno je i slijedim, slijediš, slijedi, slijedimo, slijedite, slijede.

Primjeri:

  • Morao je slijediti njih dvoje sve do restorana kako bi saznao istinu.
  • Volio je slijediti nepoznate ljude, čisto iz dosade.
  • Odlučio je slijediti dvoje lopova da pronađe gdje im je skrovište.
  • Htjeli su slijediti tragove, ali ih je on omeo u tome.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol slijediti. Pravilno je pisati slijedio, slijedila, slijedile, slijedeći, slijedit ću, slijedit ćete…