Kako se piše pravilno na hrvatski?

Cjelina ili cijelina

Kako je pravilno pisati: cjelina ili cijelina?

U hrvatskom jeziku mnogobrojni govornici dvoje o pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/. Dok neki govornici tvrde da im pisanje takvih dvojbenih primjera ide ‘od ruke’, nekima to predstavlja veliku poteškoću. U pravilu ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/ kao kod primjera: bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i dr. Ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/ kao u primjerima: čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i dr.

Iako kod većine riječi ta pravila vrijede, ipak postoje određene iznimke. Tako je npr. kod riječi ‘rječnik’ koju većina stanovnika izgovara dugo, a pravilno se piše oblik s /je/: rječnik. Kod nekih pak riječi govori se i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/: bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.

Postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koje se iz tradicijskih razloga piše s dugim slogom /ije/. Kod nekih primjera razlika u slogu /ije/ ili /je/ čak znači i razliku u značenju riječi. Tako je kod primjera: slijedeći (glagolski prilog, glagol slijediti) i sljedeći (pridjev u značenju koji je na redu).

U ovom slučaju, riječ je o imenici cjelina. Cjelina, imenica ženskog roda, označava ono čemu nije oduzet nijedan dio, ono što je neokrnjeno. Imenica dolazi od pridjeva cijel. Premda je pridjev pravilno pisati cijel, cijela, cijelo, u imenici cjelina slog se pokraćuje te je pravilno pisati cjelina. Pravilno je pisati: cjelina, cjeline, cjelinom, cjeline, cjelinama.

Primjeri:

  • U cjelini, tvoj rad je zapravo vrlo dobar.
  • Gledamo u cjelini, situacija i nije bila tako loša.
  • Ako oduzmeš dio od cjeline, više nemaš što si prije imao.
  • Sagledao je situaciju u cjelini i nakon toga dobro promislio.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica ženskog roda cjelina, cjeline, cjelini, cjelinom…