Kako se piše pravilno na hrvatski?

Nanijeti ili nanjeti?

Kako je pravilno pisati: nanijeti ili nanjeti?

U hrvatskom jeziku mnogobrojni govornici dvoje o pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/. Dok neki govornici tvrde da im pisanje takvih dvojbenih primjera ide ‘od ruke’, nekima to predstavlja veliku poteškoću. U pravilu ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/ kao kod primjera: bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i dr. Ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/ kao u primjerima: čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i dr.

Iako kod većine riječi ta pravila vrijede, ipak postoje određene iznimke. Tako je npr. kod riječi ‘rječnik’ koju većina stanovnika izgovara dugo, a pravilno se piše oblik s /je/: rječnik. Kod nekih pak riječi govori se i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/: bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.

Postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koje se iz tradicijskih razloga piše s dugim slogom /ije/. Kod nekih primjera razlika u slogu /ije/ ili /je/ čak znači i razliku u značenju riječi. Tako je kod primjera: slijedeći (glagolski prilog, glagol slijediti) i sljedeći (pridjev u značenju koji je na redu).

Ovdje je riječ o glagolu koji znači nešto donijeti, staviti u više navrata. Naglašen je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati nanijeti, nanesem, naneseš, nanese…

Primjeri:

  • Nanijela je kremu u tankom sloju i preko toga stavila drugi biskvit.
  • Nije uspjela nanijeti sloj kreme na bebinu guzu jer je beba snažno udarala nogama.
  • Kiša je nanijela velike količine granja i lišća odmah ispred ulaznih vrata.
  • Mislio sam nanijeti još jedan sloj laka na taj stol i stolice.
  • Dok sam ja učila o dinosaurima i antičkim klasicima, ona je učila kako nanijeti šminku.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol nanijeti. U prezentu je pravilno nanesem, naneseš, nanese, nanesemo, nanesete, nanesu. Glagolski pridjev radni glasi nanio, nanijela, nanijelo, nanijeli, nanijele, nanijela.